Nawet nie wyobrażacie sobie, jak baaardzo się cieszę 😀 !!! Spełniłam swoje marzenie! Może dla kogoś to nic takiego, ale dla mnie nawet najdrobniejsze, to ogromna radość 😀 . Już się chwalę 😀 ! Będzie na pewno baaardzo PACHNĄCO …

Jakiś czas temu- chyba zimą ubiegłego roku pisałam, że tęsknię za wiosną… Mieszkaliśmy jeszcze wtedy w tej nieszczęsnej Warszawie (przepraszam wszystkich, którzy mieszkają w stolicy i ją lubią- my nie przypadliśmy sobie do gustu )… śniegu nie było, za to był paskudny smog… Napisałam wtedy, że marzą mi się konfitury z płatków róż. I wiecie co- udało się! Spełniłam swoje marzenie 😀 ! Nie dość, że mieszkamy teraz w Gdańsku, nad samym brzegiem morza, to wokół rośnie mnóstwo dzikich róż, które akurat kwitną i pachną obłędnie!!! No więc jakże nie wykorzystać takiej sytuacji? Skoro los daje możliwość, to zakasuję rękawy i spełniam marzenie 😀 ! I może się ktoś teraz śmiać, obrażać, że takie marzenie to nic takiego. Nie o to chodzi! Trzeba zrozumieć, że jeśli LOS DAJE CI SZANSĘ, TO TRZEBA JĄ WYKORZYSTAĆ! Nigdy nie wiadomo, kiedy i czy w ogóle jeszcze takowa się pojawi! Nie ważne czy chodzi o „zwykłe” konfitury z płatków róż czy nową pracę… jeśli się nie podejmuje ryzyka- nic się nie osiągnie. A nawet, jeśli okaże się to zupełną porażką, to zawsze można wyciągnąć jakąś lekcję na przyszłość. Aż się sama sobie dziwię, że to piszę, bo ja raczej jestem ostrożna w życiu, nie lubię zmian- ciężko je znoszę, nie mam takiej życiowej odwagi , no ale niestety tak jest- kto nie ryzykuje, ten nie ma. Nawet drobny krok może być tym przełomowym, tym, który sprawi, że nabierzemy odwagi i zdobędziemy szczyt 😀 .

I w taki oto sprytny sposób przeszłam od kulinariów do psychologii :D… Właściwie nie ma w tym nic skomplikowanego, a sam cukier różany jest wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków, herbatek, deserów… Pachnie tak pięknie, że można poczuć się jak na herbatce u samej królowej Elżbiety :D.

Jak zrobić cukier różany? Oczywiście korzystałam z podpowiedzi w Internecie. Przepis znalazłam na blogu Edyty Kondrat- pasjasmaku.com – http://www.pasjasmaku.com/cukier-rozany-z-dzika-roza/# . Nawet proporcje mniej więcej zachowałam 😀 . Ale oczywiście, żeby nie było aż tak prosto, to kilka dni wcześniej popsuł mi się blender…no i ucierałam płatki ręcznie…

No nie wyszło super idealnie, ale mnie to mnie przeszkadza 😀 . Oto efekt końcowy…

 

Wyszły mi w sumie 4 słoiczki 😀 ! Może wystarczy na cały rok- do następnego sezonu na róże :D.

Ponieważ wczoraj zebrałam sporo płatków róż, zrobiłam też konfiturę z płatków 😀 . I też skorzystałam z przepisu https://www.mojegotowanie.pl/przepis/konfitura-z-platkow-rozy3-1 . Bałam się, żeby ten syrop z cukru nie zaczął mi się przypalać, to mieszałam i mieszałam delikatnie całe konfitury…

I jak to z takimi słodkościami jest- zawsze wychodzi ich malutko… 1 słoik i jeszcze jeden maleńki- tyle mamy…

Teraz mogę delektować się tym przecudownym zapachem i smakiem… Naprawdę- jestem z siebie dumna 😀 . To nic, że te przetwory mają miliony kalorii, ale przecież będziemy je serwować na wyjątkowe okazje 😀 . Poza tym róża ma sporo właściwościami zdrowotnych- antocyjany, olejki eteryczne, flawonoidy i śluzy. Płatki róży zawierają fenolokwasy- naturale przeciwutleniacze. Posiadają też właściwości antyseptyczne, lekko ściągające i przeciwzapalne. Nie wykazują silnego działania, korzystne jednak dla niemowląt i małych dzieciom (łagodny wpływ przeciwbiegunkowy i przeciwzapalny). Konfitura z płatków róży jest źródłem cukrów (naturalnych!), antyoksydantów (fenole) i cennych barwników. A przede wszystkim taka konfitura poprawia nastrój! A wiadomo- jak człowiek jest szczęśliwy, to ma siłę do działania, spełniania marzeń! Jak to kuchnia wpływa na samopoczucie…niesamowite! Chyba dlatego jedzenie to taka przyjemność 😀 .

Zatem- życzymy Wam samych wspaniałości i niezwykłych smaków 😀 !

Ania&Chłopaki :D!

Written by ania.chrzanowska

Leave a Comment